//ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ… ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ!

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ… ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ!

Είναι η εποχή που όλοι οι σύλλογοι (τουλάχιστον οι περισσότεροι) έχουν ανακοινώσει την έναρξη της περιόδου εγγραφών. Είναι η περίοδος που πολλοί γονείς θέλουν να εγγράψουν το «μελλοντικό» σούπερ σταρ γιο ή κόρη στο αθλητικό σωματείο που θα οδηγήσει το παιδί τους στην επιτυχία. Είναι όμως έτσι;

Προσωπική μου άποψη είναι πως τα ταλέντα είναι ελάχιστα και πως οι περισσότεροι γονείς (όπως και εγώ) βλέπουμε τα παιδιά μας να ξεχωρίζουν και τα θεωρούμε μοναδικά. Μοναδικά είναι όλα τα παιδιά για τους γονείς τους και έτσι πρέπει να είναι, όμως στα γήπεδα όλα τα παιδιά ξεκινούν από μηδενική βάση.

Το παιδί καταρχήν πρέπει να ψάξει, να εξερευνήσει πιο άθλημα του αρέσει. Για παράδειγμα τα περισσότερα αγόρια ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Έχει σκεφτεί κανείς γιατί; Ίσως γιατί είναι πιο εύκολο για τα παιδιά από την προσχολική ηλικία να κλωτσάνε μια μπάλα από το να τη χτυπάνε με τα χέρια στο έδαφος παίζοντας μπάσκετ, πόσο μάλλον να την κρατούν διαρκώς στον αέρα παίζοντας βόλεϊ. Το παιδί πρέπει να δοκιμάσει … δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, υπάρχουν τόσα άλλα αθλήματα σε κλειστά και ανοικτά γήπεδα που μπορεί αυτό να δοκιμάσει διαφορετικά αθλήματα. Άλλωστε, στη χώρα μας το 99% των αθλητών δεν ζει από τον αθλητισμό … και ένας καλός αθλητής δε σημαίνει πως θα γίνει και πρωταθλητής.

Ο αθλητισμός προσφέρει πολλά, αλλά ελάχιστα συμβάλει στη μετέπειτα οικονομική αποκατάσταση κάποιου (έμμεσα συμβάλει, όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να αναλυθεί σε άλλο άρθρο…).
Θα πρότεινα στους γονείς να δουν τον αθλητισμό ως μια ευχάριστη απασχόληση για το παιδί τους που θα γεμίσει το χρόνο του όμορφα ενώ αυτό γυμνάζεται ταυτόχρονα, και λιγότερο ως ένα μέσο που θα οδηγήσει αυτό στην καταξίωση! Θα πρότεινα να ψάξουν μαζί με το παιδί το άθλημα που τους αρέσει, να το προτρέψουν να δοκιμάσει διαφορετικά αθλήματα αν βλέπουν ότι αυτό δε περνά καλά εκεί που είναι. Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν ένα παιδί δε περνά καλά στο γήπεδο, οι γονείς το αποδίδουν στον προπονητή ή το σωματείο, χωρίς να αναρωτούνται αν τελικά αρέσει ή δεν αρέσει στο παιδί το άθλημα με το οποίο αυτό ασχολείται ή αν ταιριάζει το συγκεκριμένο άθλημα στο παιδί τους.

Αν με ρωτήσει κάποιος για το τι θέλω να κάνει το παιδί μου στον αθλητισμό, θα του απαντήσω πως δε με ενδιαφέρει να γίνει πρωταθλητής, θέλω να ασχοληθεί με ένα άθλημα που του αρέσει και μέσα από αυτό να μάθει να περνά καλά!

Εμείς τουλάχιστον στην Ε.Α. Λάρισας για αυτό προσπαθούμε…

Περουλάκης Γιάννης
Ε.Α. Λάρισας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο