Για να ασχοληθεί ένα παιδί με κάποιο άθλημα που πιθανός του αρέσει, πρέπει να έχει παραστάσεις. Αν οι γονείς του δε συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε κάποιο άθλημα δε σημαίνει πως αυτό πρέπει να συμβεί και με το παιδί.
Παραστάσεις τα περισσότερα παιδιά παίρνουν από την τηλεόραση. Για αυτό και πολλά αθλήματα είναι λαοφιλή. Δεν είναι τυχαίο που το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι από τα πιο λαοφιλή αθλήματα στη χώρα μας, ενώ άλλα αθλήματα, όπως το βόλεϊ για παράδειγμα στα αγόρια, που δεν τυγχάνουν της ίδια προβολής υστερούν σημαντικά.
Τα παιδιά όμως πρέπει να δουν, να επιλέξουν, να δοκιμάσουν. Δεν συγκρίνεται κανένας τηλεοπτικός αγώνας με την εμπειρία που έχει το παιδί μέσα στο γήπεδο, είτε από την κερκίδα, βλέποντας ένα παιχνίδι, είτε συμμετέχοντας ενεργά στην προπόνηση, έστω δοκιμαστικά.
Στο γήπεδο η ατμόσφαιρα και μόνο που δημιουργείται στις κερκίδες ή στον αγωνιστικό χώρο την ώρα της προπόνησης δημιουργεί παραστάσεις στα παιδιά και τα προκαλεί να θέλουν και αυτά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, είναι γνωστό πως τα παιδιά έχουν την τάση να αντιγράφουν και να δημιουργούν εύκολα πρότυπα ή… είδωλα (συχνά πυκνά εκτός γηπέδων).
Συμπερασματικά θα έλεγα πως όσο πιο πολύ ένα παιδί έχει επαφή με τους αθλητικούς χώρους, τόσο πιο εύκολα θα μείνει σε αυτούς, όχι για να γίνει πρωταθλητής κατ’ ανάγκη, αλλά για να γίνει αθλητής!
Περουλάκης Γιάννης
Ε.Α. Λάρισας – Τμήμα Volley
Σύμβουλος Επιχειρήσεων